torsdag 9 februari 2017

Lågenergilampor kvicksilver

I takt med utvecklingen av lågenergilampor har halten kvicksilver i lamporna minskat. Maximalt tillåtna mängd kvicksilver per lågenergilampa är . Lågenergilampan och lysröret innehåller kvicksilver. Hur många milligram.


Dammsug aldrig upp en trasig lågenergilampa.

En lågenergilampa får innehålla upp till mg kvicksilver medan ett rakt lysrör får . Kemikalieinspektionen ger råd om hur du kan göra om en . Många människor verkar rädda för lågenergilampor på grund av att de innehåller kvicksilver och effekten av detta om en uppvärmd lampa går . Om en lågenergilampa går sönder sprids giftet i ditt hem. Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna vi känner till. Det är farligt redan i . I de lågenergilampor som vi använder i hemmen finns det kvicksilver.

Vet du hur du tar hand om en lampa som går sönder? Avfallshantering av . Inom Region Jämtland Härjedalens . Hälsomässigt är det lämpligt att vara försiktig då kvicksilver ansamlas i kroppen. Skillnaden kring hur du hanterar en trasig lampa beror på om lampan är varm eller . Få vet att lågenergilampor innehåller kvicksilver. Glödlampans tid är förbi. Istället är det lågenergilampor , LED och halogen som lyser upp vår vardag.


Men hur kan en lampa med kvicksilver vara bra för miljön? Stäng burken och märk den, till exempel med texten kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa. Lämna burken som farligt avfall. Uttjänta varor som innehåller kvicksilver är miljöfarligt avfall. Den som byter till en lågenergilampa för att spara el kan sprida giftigt kvicksilver om lampan hamnar i soporna när den är uttjänt.


Farligt avfall, byggavfall och kvicksilver i lågenergilampor och lysrör. Exempel på farligt avfall är bilbatterier, fotovätskor, lysrör, kemikalier, .

Om du har sönder en sådan lampa hemma - kan du då bli kvicksilverförgiftad? Läs vad staten Maine, . Stångörsgatan 10 . Många vanliga produkter som termometrar, batterier och lågenergilampor innehåller kvicksilver. SE UPP FÖR KVICKSILVER ! Lysrör, lågenergilampor och batterier innehåller kvicksilver som kan skada människor och miljö om det hanteras fel. Använda lågenergilampor och ljusrör ska alltid lämnas som farligt avfall enligt.


Orsaken är att de innehåller en liten mängd kvicksilver som är farlig för miljön. Inget kvicksilver. Nackdelar: Dämpas lampan för mycket slutar halogenerna att fungera och lampan blir svart.


Om de går sönder där hemma gäller det att se upp. Om en kall lampa går sönder: Samla upp lampresterna, torka golv . Veolias återvinning i Hovmantorp återvinner alla lampor i Sverige och Norge som innehåller miljöfarligt kvicksilver. Besök vår webbplats för mer information.


Mängden kvicksilver i naturen minskar dock med kvicksilverhaltiga lågenergilampor 1. Fossilt alstrad energi släpper ut kvicksilver i miljön och stora delar av . I varma lampor är kvicksilvret i gasform. Går en varm lampa sönder bör man därför . Här finns råd hur man gör om en lampa går sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.